Wat is er te doen in mei?

 

1. Woensdag 29 mei  kruidenwandeling

 

Woensdagavond 29 mei kun je bij Gaia Kruiden weer kennismaken met geneeskrachtige en eetbare planten. Ze staan vast volop in je eigen omgeving! En heb je een eigen tuin: grote kans dat jij ze daar vindt! Tijdens de wandeling leer je deze waardevolle planten herkennen en in je eigen omgeving vinden. Je leert ze waarderen en kan ze inzetten voor je eigen gezondheid. Door er bijvoorbeeld een thee van te maken!

 

Ontvangst met thee in het Kruidenatelier. Dan wandelen we in de tuin en/of nabije omgeving en eindigen met het proeven van thee van eigen geplukte kruiden of een ander hapje of drankje.

 

Wanneer:

Woensdag  29 mei  van  18.45 uur - 21.00 uur.  15 minuten inloop, 1,5 uur plantjes zoeken en bekijken, afsluiten in het aterlier met thee en kruidig hapje.


Kosten:

€ 20,- per deelnemer inclusief kruidenthee & kruidig hapje en een beschrijving van besproken planten achteraf per mail.

 

Opgave en meer informatie:

Stuur een mail naar jenny@gaiakruiden.nl

Appje naar 06 57338186

Of stuur een bericht via Contact

 


2. Zaterdag 25 mei kruidenles

Deze middag gaat over planten die in deze periode verwerkt kunnen worden tot thee, olie, zalf, tinctuur, iets eetbaars of wellicht nog iets anders. Een hele praktische les dus met dit keer de nadruk op vrouwenkruiden.

De basis voor de lessen bij Gaia Kruiden vormt de kruidentuin. De planten die er op dat moment groeien en op dat moment geschikt zijn om te oogsten. En verder te verwerken. Deze les met daarin aandacht voor vrouwenkruiden komen zeker de vrouwenmantel en de rode klaver aan bod. We gaan in ieder geval een thee en een tinctuur maken.

De lessen bij Gaia Kruiden zitten boordevol informatie en gaan dieper in op een of meerdere kruiden. Een kijkje in de tuin hoort er ook altijd bij!

Op zaterdag 25 mei heb je dus de gelegenheid om eens een losse les mee te maken!


Wanneer:
Zaterdagmiddag 25 mei van 13.45 tot 16.00 uur.
De eerste 15 minuten = inloop.

Kosten:
€ 30,- per deelnemer inclusief thee, zelfgemaakte kruidenmiddelen en documentatie.

Opgave en meer informatie:
Mail naar jenny@gaiakruiden.nl
Appje naar 06 57338186
Of stuur een bericht via Contact

 


Hulp gezocht!

Wie wil meehelpen in de mooie Gaia Kruidentuin in Froombosch?
Even de zinnen verzetten, buiten met je handen in de aarde tussen verrukkeluck geurende planten?
En samen werken om de kruidentuin vol prachtige planten te zien groeien?

 

Er is plek voor jou op dinsdagochtend of donderdagochtend .
Een paar uurtjes of een dagdeel meehelpen zou super zijn!

 

Nieuw dit jaar is de meewerkdag die we eens per maand organiseren.
Dat is op een zaterdag vanaf 10:00 uur voor als je een keertje mee wil helpen.

Deze zijn:

Zaterdag 15 juni
Zaterdag 13 juli

Je krijgt er gezelligheid, ontspanning en voldoening voor terug.  En je doet kennis op over tuinieren en kruidengeneeskunde.

 

Interesse?
Neem contact op via jenny@gaiakruiden.nl.
Of stuur een appje: 06 57338186

 

Welkom op deze bijzondere plek met een flinke verzameling geneeskrachtige kruiden en bovendien een fijne energie!


Meewerken in de tuin?

En wat houdt dat dan in?

Tuinonderhoud staat aan de basis van een mooie tuin. En het staat aan de basis van het kunnen verwerken van allerlei kruiden voor heilzame kruidenmiddelen.

 

Het grootste onderdeel van dat tuinonderhoud is de tuinbedden en paden vrijhouden van ongewenste plantgroei. Gedurende het hele groeiseizoen. En dat doen we handmatig. In de sierborders, de zonnecirkel, de moestuin en de tunnelkas.

 

Het stukje grond wat we hebben (het totale perceel is 5000 m2) zijn we de afgelopen jaren intensiever gaan gebruiken voor Gaia Kruiden. Er wordt steeds meer uit eigen tuin geoogst en verwerkt. Ook groente en fruit. Alles bij elkaar zijn er best veel verschillende taken en werkzaamheden.

 

Er wordt gesnoeid, grasgemaaid, bestrating en terrassen worden schoon gehouden. De paden worden opgehoogd met houtsnippers, de hoge planten ondersteund. Bedden worden gemulcht. Er wordt gezaaid, verplant en geoogst.  Kruiden worden gedroogd en o.a. verwerkt in oliën, tincturen en tot theemixen. Zaden worden geoogst. En planten worden verkocht via de plantenkraam.

Samen met mijn man Michel verzorg ik de tuin. Het zwaardere snoei- en verplantwerk,  grasmaaien, schoonhouden van de bestrating neemt Michel op zich. Op dit moment word ik op dinsdag bijgestaan door mijn vaste vrijwilligster Gea. Wij werken het meest in de zonnecirkel, die de basis vormt van de kruidentuin. Daarnaast helpen er zo nu een dan vrijwilligers een dag of dagdeel. Zoals gezegd vormt het wiedwerk het grootse gedeelte van het werk. Wel in een ontspannen sfeer met gezellige pauzes! Voor het meehelpen in de tuin hoef je geen ervaring te hebben, het is wel fijn als je affiniteit hebt met tuinieren!

 

Nog even dit: we hebben ook kippen (en hanen), drie katten en een zeer enthousiaste hond. Deze kun je dus tegenkomen in de tuin.