Daslook - Allium ursinum

Een favoriet kruid van mij! En één van de eerste, echt lekkere groene blaadjes die er te vinden zijn in februari! Daslook, een bolgewasje van zo’n 25 centimeter hoog met witte bloemetjes. Familie van de knoflook. En dat proef je! De hele plant is eetbaar. Je kunt er heerlijke pesto van maken, een soepje of vers gesneden over gerechten doen. 

Daslook is werkzaam op de spijsvertering, verbetert deze en is ontsmettend en wormdrijvend (ook voor dieren).  Een ander groot werkingsgebied is het hart en bloedvatenstelsel. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld aderverkalking, hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Maar daslook kun je ook inzetten als een lentekuur, het is bloedzuiverend en bevordert galvorming en leverontgifting. Het is gunstig voor de bloedsuikerspiegel. En last but not least: het is immuunstimulerend en fijn bij griep en aandoeningen van de luchtwegen.

Het beste kun je daslook vers eten. Als je het droogt gaat de werkzaamheid een stuk minder worden. Alles is eetbaar van deze plant, dus ook het bolletje (tussen juli-januari).

Een receptje voor pesto:

Ingrediënten:
Handje daslook
60 gram pijnboompitten
2 dl. goede olijfolie
60 gram oude kaas (parmazaan o.i.d.)
1 citroen
zout

Bereidingswijze: Daslook snijden, samen met andere ingrediënten (behalve olijfolie) fijnmalen met staafmixer of keukenmachine.  Dan in gedeelten de olijfolie toevoegen. In potjes overdoen en met een laagje olijfolie ervoor zorgen dat alles onderstaat. Enkele maanden in de koelkast houdbaar.

Wil je het nog gemakkelijker? Voeg gesneden daslook toe aan een goede kwaliteit olijfolie, laat een maandje trekken (macereren) voor een smakelijke spijsolie.

Maar het meest simpele is nog om het gewoon ‘uit het vuistje’ te eten. Enkele blaadjes per dag.  Doe ik ook J.